Części do samochodów e-autoparts.pl
części samochodowe Kia » układ hamulcowy Kia STINGER (CK) » płyn hamulcowy Kia STINGER (CK)

płyn hamulcowy do KIA STINGER (CK)

wybierz typ samochodu KIA STINGER (CK) :
Uwaga ! Więcej płynów hamulcowych znajdziesz w zakładce płyny hamulcowe
płyn hamulcowy

Płyn hamulcowy 


Płyn hamulcowy przenosi siłę z pedału hamulcowego na hamulcowe klocki. Jego jakość należy regularnie sprawdzać i nie powinno się bagatelizować w nim zbyt dużej zawartości wody. Jest płynem eksploatacyjnym, a na skutek utraty swoich właściwości może doprowadzić do niesprawnej pracy układu hamowania. Płyny hamulcowe mają wpływ na bezpieczeństwo jazdy. Warunkują przyśpieszoną reakcję samochodu na naciśnięcie hamulca oraz skracania drogi hamowania. Mają też znaczenie dla siły hamowania, zapewniają ochronę przed jej zanikiem. Płyn hamulcowy zabezpiecza przed uszkodzeniem części gumowe. 
 

Wymiana płynu hamulcowego – kiedy? 


Zgodnie z zasadą płyn hamulcowy trzeba wymienić w momencie, kiedy zawartości wody wynosi 1% i więcej. Producenci samochodowi nakazują jednak wymianę co 30-60 tys. km. Niektórzy dokonują ich wymiany wraz z wymiana tarcz hamulcowych. Pojawienie się wody w płynie hamulcowym zwiększa ryzyko wystąpienia korozji, co sprawia, że w układzie hamulcowym pozostają złogi osadów. Wśród wielu kierowców istnieje przekonanie, że płyn hamulcowy wymieniamy wtedy, kiedy zmienia swój kolor na ciemniejszy. Tak naprawdę jednak płyn hamulcowy zmienia swój kolor w sposób naturalny, co czego przyczynia się jego bezpośredni kontakt z elementami gumowymi. 
 

Jaki płyn hamulcowy wybrać? 


Płyny hamulcowe występują w kilku rodzajach, które różnią się składem i temperaturą wrzenia. Płyn hamulcowy dot 3 powstaje na bazie eteru glikolu, a jego temperatura wrzenia wynosi 205 st. Celsjusza. Oznaczenie dot 4 oznacza, że płyn hamulcowy zawiera dodatkowo domieszkę estrów boranowych, co ma wpływ na jego lepsze właściwości, w tym też wyższą temperaturę wrzenia – 230 st. Celsjusza. Płyny hamulcowe dot 5.1 charakteryzują się optymalną lepkością i temperaturą wrzenia 260 st. Celsjusza.